Alkohol

stethoscope laying on a white table 2
stethoscope laying on a white table 2


Idén is folytatódik a Dirty Slippers zenekar Suliturné elnevezésű ingyenes programja, amely a méhnyakrák, a drog és az alkohol veszélyeire hívja fel a fiatalok figyelmét. A krónikus megbetegedésekből eredő korai halálozások száma jelentősen csökkenthető a tudatos és egészséges életmód által – így összegezhető az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új jelentése, amely szerint a nem fertőző betegségek évente 16 millió ember korai okozzák világszerte. A szervezet nagyobb forrásráfordítást sürget annak érdekében, hogy csökkenjen a halálozások száma. Természetesen a legkomolyabb rizikófaktorok továbbra is a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az egészségtelen táplálkozás, illetve a mozgásszegény életmód.

A túlzott alkoholfogyasztás- akár az egyszeri nagy mennyiségű alkoholfogyasztás is – komoly károkkal járhat az egészségre. Nézzük meg együtt, hogy milyen hatása van az alkoholnak a szervezetünkre! Sokan, sokat és már egészen fiatalon isznak a magyarok. Az Európai Unió tagállamai közül az ötödik legbővebb torkú ország vagyunk. A 16 évesek túlnyomó többsége rendszeresen fogyaszt alkoholt. A becsült adatok szerint az elfogyasztott alkoholos italok ötöde lehet bizonytalan eredetű.

A veleszületett rendellenességek lényeges kockázati tényezői az környezeti faktorok, például a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a drog. Magyarországon minden huszadik baba valamilyen rendellenességgel jön a világra. Az energiaitalokhoz hasonló összetételű italokat az 1900-as évek elején kórházi készítményként alkalmazták , például alultáplált betegek kezelésében, de még a patikákban is jól elkülönített részen tartották. Mi a helyzet ma?

Rate this post