Ép Lélek

happy woman on the beach training yoga
happy woman on the beach training yoga


A vizsgaidőszakot megszeretni nem lehet, csak megszokni. Összeszedtük egy csokorra való tippet, amivel talán könnyebben átvészelhető ez a jó pár nehéz hét. Órák hosszat csak szöszmötölünk, énekelünk, rajzolunk, netán kötünk vagy horgolunk. Annyira belemerülünk, hogy észre sem vesszük, ha szólnak hozzánk és csak szaladnak az órák. Boldogok vagyunk. De a flow élmény igazi specialistái a különböző alkotó művészeti ágak képviselői.  

Csak a változás állandó – Ezzel a hangzatos gondolattal zárta Dan Gilbert, a Harvard Egyetem pszichológia professzora 2014 júniusában tartott TED-es előadását. A gondolat, hogy azok az emberek maradunk, akik jelenleg vagyunk, biztonságot adhat mindennapjainknak. De mi a helyzet akkor, ha ez a kiszámíthatóság nem több egy illúziónál? Amikor megszületik a várva várt pici, a legtöbb anyát óriási öröm járja át, bár a baba gondozása miatt kezdetben fáradtak lehetnek. A nők több mint 10 százalékánál ugyanakkor a szülés utáni depresszió beárnyékolja az örömöt.

A lelki zavarokkal élők megkülönböztetésének csökkentését látja a legégetőbb feladatnak Matt Muijen, a WHO programvezetője. Magyarországon a háziorvosokat vonná be jobban a lelki zavarokkal küzdő emberek kezelésébe. A programvezető a napokban vett részt több megbeszélésen is a magyar egészségügy irányítóival.  Konferencia keretében mutatták be a hazai szakemberek a magyar egészségügy jelenlegi helyzetét, különös figyelemmel a Nemzeti Lelki Egészség Stratégiára. A WHO küldöttsége több kórházba is ellátogatott, hogy felmérje a hazai állapotokat. Az egeszseg.hu ekkor beszélgetett vele. ( Az eredeti angol verzió itt olvasható. )

Van még javítanivaló a magyar egészségügyön: több szakemberre és az ellátás minőségének kiegyenlítésére lenne szükség a WHO Mentális Egészségügyi és Kábítószer Osztályának igazgatója szerint.  Shekhar Saxena a napokban vett részt több megbeszélésen is a magyar egészségügy irányítóival.  Konferencia keretében mutatták be a hazai szakemberek a magyar egészségügy jelenlegi helyzetét, különös figyelemmel a Nemzeti Lelki Egészség Stratégiára. A WHO küldöttsége több kórházba is ellátogatott, hogy felmérje a hazai állapotokat. Az egeszseg.hu ekkor beszélgetett Shekhar Saxenával . ( Az angol nyelvű verzió itt olvasható .)

Mi a boldog élet titka? Van-e egyértelmű recept a boldogságra? Ha igen, hol írják fel? Megannyi kérdés, amire a filozófia, szociológia és még ki tudja hány tudományterület keresi a válaszokat. Cikkünkben a pszichológia új eredményét mutatjuk be a témában. A kényszeres vásárlás valójában egyfajta függőség és hátterében lelki problémák állnak. Ha ezt a megbúvó problémát sikeresen megoldjuk, nagy valószínűséggel a „vásárlási tünetek” is eltűnnek majd az életünkből.

Tudta, hogy az élményekre fordított kiadások boldogabbá tesznek minket? Legalábbis erről az eredményről számol be egy nemrégiben megjelent kutatás. A legjobb, ha már most előkeresi az utazótáskáját és megtervezi a feltöltő nyári pihenését! ,,A pletykálkodás rossz dolog.” Ezzel a nézettel majdnem mindenki egyetért, azt viszont csak kevesen vallják be, hogy ennek ellenére szoktak pletykálni.” Ezzel a nézettel majdnem mindenki egyetért, azt viszont csak kevesen vallják be, hogy ennek ellenére szoktak pletykálni

Rate this post