Hirtelen szívleállás – A legnagyobb kaszás

View of doctors white coat 1
View of doctors white coat 1


Naponta 70-en halnak meg Magyarországon hirtelen szívmegállás következtében. Pedig, attól még hogy valaki összeesik, nincs pulzusa és légzése, még lehet esélye a túlélésre! Utánajártunk, hogy mi a teendő ilyenkor.

Mi az a hirtelen szívhalál?

Hirtelen szívhalálnak nevezzük azt a szíveredetű halált, amikor a tünetek fellépése és a halál között maximum egy óra telik el. A háttérben mindig szívritmuszavar húzódik meg, ami miatt a szív pumpálása megszűnik, a keringés leállásával pedig a szervek vérellátás nélkül maradnak.

Honnan ismerheti fel a hírtelen szívhalált?

A hirtelen szívmegállás leggyakrabban a kórházon kívül következik be, így akár Ön is kerülhet olyan helyzetbe, hogy valaki éppen Ön mellett esik össze. Ilyenkor minden segítségnyújtás nélkül eltelt perccel 10 százalékkal csökken a túlélés esélye, 10 perc elteltével pedig szinte minimális. A mentők ugyanakkor átlagosan 15 perc alatt érnek helyszínre, úgyhogy ne féljen segíteni!

Hogy mit kell tenni ilyenkor? Csak kövesse a túlélési láncot!

1. Gyors és szakszerű segélyhívás

Ha bármi jelét látja a hirtelen szívhalálnak, azonnal hívja a mentőket (104), vagy a központi 112-es telefonszámot! Ha jelentkezik az ügyintéző írja le pontosan a tüneteket, és adja meg a lehető legpontosabban a címet!

2. Alapszintű elsősegély nyújtás

Ha az életfunkciók hiányoznak, meg kell kezdenie az alapvető újraélesztést:

Gyakorlottabb újraélesztők: Két befúvás után nyomja meg 30-szor a beteg mellkasát, majd ismételje ezt!

Kezdő újraélesztők: Ne essen kétségbe! Már azzal is nagyon sokat segíthet, ha másodpercenként kétszer megnyomja a beteg mellkasát! Tipp: segíthet, ha Travolta híres Stayin’ alive című számát dúdolja magában, ez ugyanis pont a kellő ütemet diktálja! Ha még mindig nem bízik magában, akkor nézze meg az alábbi kisfilmet:

3. Defibrillálás- Laikus által

A hirtelen szívhalálkor fellépő szívritmuszavar legtöbbször csak elektromos úton kezelhető. Az erre használatos eszköz a defibrillátor, amivel a beteg defibrillálását 3-5 percen belül el kell végezni. Elérhető készülék több helyen is található az országban, itt megnézheti, hogy hol: LINK

A defibrillátor használatától sem kell megijedni: a készülék hangüzenetekkel közvetíti azt, hogy mit kell tennie.

4. Szaksegítség

Ebben a szakaszban már az egészségügyi szakszemélyzet veszi át az irányítást a beteg felett, aki megkezdik az áldozat mihamarabbi szakszerű ellátását.

Rate this post