Rák, a civilizációs népbetegség

doctor checking pressure of patient 1
doctor checking pressure of patient 1


Magyarországon a legfrissebb adatok szerint megközelítőleg 95 ezer új daganatos megbetegedést ismernek fel évente. Több mint 30 ezren halnak meg daganatos betegségekben, ezzel a magas számmal a keringési rendszert érintő megbetegedések után a rák a második leggyakoribb halálok az országban. A rákban elhunyt áldozatok több mint harmada 65 évnél fiatalabb.

Magyarországon a halálesetek több mint 90 százaléka mind a mai napig az öt vezető haláloki tényezőbe sorolható. A keringési rendszeri betegségek az esetek felében, daganatok több mint negyedében, emésztőrendszeri betegségek, illetve a légzőrendszeri megbetegedések 5-5 százalékban, míg a külső okok az esetek 7 százalékában felelősek a halálért.

Korai halálozásban már vezető ok a rák

Korainak vagy idő előttinek a halálozások azon részét nevezzük, amelyek megelőzhetőek, elkerülhetőek lettek volna az orvostudomány mai eredményei mellett, azok megfelelő alkalmazásával. Idő előtti halálozásként a 65 éves életkor előtti halálozást határozta meg az orvostudomány. Korai vagy idő előtti halálozás esetében már vezető halálok a daganatos elváltozás okozta betegség. A rákban elhunyt áldozatok több mint harmada 65 évnél fiatalabb.

A férfi korai halálesetek nagy részéért a keringési rendszeri betegségek mellett a daganatos megbetegedések felelnek, egyaránt nagyjából egyharmad arányban. A nőknél külön figyelmet érdemel, hogy körükben 45 százalékot tesznek ki a daganatos halálesetek, míg a keringési rendszer súlyos problémái a halálesetek egynegyedét okozták.

Új megbetegedések

2012-ben 95 ezer új rákos megbetegedést ismertek fel. Ezeknél a betegeknél a leggyakoribb az emésztőszervi daganatos megbetegedés, a melanóma és egyéb bőr-daganatos megbetegedések, valamint a légzőszervi megbetegedések voltak.

Nőknél a leggyakoribb új megbetegedés a melanóma, második az emlőrák, míg a harmadik az emésztőszervi daganatos megbetegedések. A férfiaknál az új megbetegedések közül leggyakrabban emésztőszervi daganatok fordultak elő, második a légzőszervi és mellkasi eredetű tumorok, harmadik a melanóma és egyéb bőr-daganatos megbetegedések voltak.

Rosszindulatú daganatos megbetegedések okozta halál

Magyarországon évente több mint 30 ezren halnak meg daganatos betegségekben, ezzel a magas számmal a keringési rendszert érintő megbetegedések után a rák a második leggyakoribb halálok az országban. Ahogyan világszerte, úgy hazánkban is a tüdőrák, illetve az egyéb légzőszervi daganatokkal kapcsolatos halálok áll a statisztikák élén.

A vastagbélrák a teljes – mindkét nemet érintő – rákhalálozásban a második helyet foglalja el. Harmadik a mellrák, még úgy is, hogy szinte csak kizárólag a nőket érint. Az emlődaganat a nőknél a második leggyakoribb, a rákos halálokok 13 százalékát okozza. A férfiaknál a harmadik leggyakoribb az ajak, szájüreg, illetve a garat daganata.

A legtöbb daganatos betegségek korai felismerése és kezelése gyógyulást jelenthet, ezért keresse fel orvosát, ha szokatlan elváltozást észlel testén, ha aggasztó tünetet fedez fel szervezetében, illetve járjon el rendszeresen szűrővizsgálatokra és lehetőleg tartsa be az Európai rákellenes kódex a daganatos betegségek megelőzésére is megfogalmazott szabályait. 

Rate this post