Repülő betegségeink: A Hepatitis A

photo of parasites in the body
photo of parasites in the body


Hurrá, utazunk – hurrá, nyaralunk! Az utazással járó eufória mellett azonban érdemes a kellemetlen szituációkra is felkészülnünk. Mi most annak jártunk utána, hogy mit kell tudnunk erről a betegségről, és hogy tudjuk megelőzni a bajt.

Hol futhatunk Hepatitis A-ba?

A Hepatitis A világszerte bárhol előfordulhat, de fejlődő országokban és rossz higiénés körülmények még gyakoribb. A betegség maga ritkán veszélyeztet emberéletet, a lábadozás mégis sok időt vesz igénybe. A veszélyeztetett is tulajdonképpen bárki lehet, aki nem kapott védőoltást és kontaktusba került a vírussal https://hu.wikipedia.org/wiki/Parazitoid.

Milyen tünetei vannak?

A Hepatitis A lappangási ideje körülbelül 14 és 28 nap között van, ebben az időszakban a beteg rendszerint teljesen tünetmentes. A következő panaszok megjelenése esetén azonban már gyanakodhatunk, hogy baj van. A pontos diagnózist persze kizárólag orvosi kivizsgálás után lehet felállítani ennek a betegségnek az esetében is. A tünetek a következőek lehetnek:

Hogyan terjed a Hepatitis A?

A betegséget egy vírus, nem meglepő módon a Hepatitis A vírus terjeszti. Maga a kórokozó a beteg székletével ürül a szervezetből, és bajt úgy okozhat, ha vízzel vagy élelmiszerrel érintkezik, ami később az utazó szervezetébe kerül. Ezen kívül a Hepatitis A olyan nyers vagy nem kellően átfőtt tengeri étellel is terjedhet, amely part menti vizekben tenyésztett tengeri állatok húsából származik. A kór széklettel szennyezett kézzel és tárgyakkal, illetve fertőzött fürdővíz útján is terjedhet.

A baj megelőzhető!

Pár apró, elővigyázatos lépéssel jelentősen csökkenthetjük esélyünket a fertőzésre https://hu.wikipedia.org/wiki/Galandf%C3%A9rgek. Ezek a következőek:

Hogyan gyógyítható a Hepatitis A?

A betegségnek csak tüneti kezelése lehetséges, specifikus terápia sajnos nem áll a rendelkezésünkre. Ha sárgaság alakulna ki, az körülbelül 1-4 hét alatt múlik el, a betegségből való lábadozás azonban hónapokat is igénybe vehet. További szövődmények, illetve a halálozás nagyon ritkán fordul elő.

Rate this post