Veszélyesek lehetnek az antibiotikumok?

water with raspberries and mint
water with raspberries and mint


Az antibiotikumok a baktériumokat pusztítják el, nem pedig a vírusokat. Mivel azonban vírus okozza a torokgyulladások 90, illetve az influenzás megbetegedések még ennél is nagyobb százalékát, ezekre nem is hatásosak az antibiotikumok. A feleslegesen beszedett antibiotikumok csökkentik a fertőzés elleni hatékonyságukat és nem fejtik ki hatásukat, amikor valóban szükség lenne rájuk. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) éppen ezért azt tanácsolja, hogy antibiotikumokat csak orvosi javaslatra és az előírásoknak megfelelően használjunk.

Az antibiotikum erényei és előnyei

Több mint 70 évvel ezelőtt történt felfedezésük óta az antibiotikumok olyan bakteriális fertőzések leküzdésében segítettek, amelyek egyébként halálos kimenetelűek lettek volna. Az antibiotikumok és oltóanyagok használata átlag 20 évvel hosszabbították meg életünket – mondta Jakab Zsuzsanna, a WHO Európai Regionális Irodájának Igazgatója. Ha ezt az orvosi csodát továbbra is szeretnénk megőrizni, tudnunk kell, hogy mikor használnak az antibiotikumok, illetve mikor nem.

Használni – de nem kihasználni!

Egy globális WHO felmérés azt mutatta ki, hogy a gyógyszerek több mint felét (beleértve az antibiotikumokat is) nem megfelelően írják fel, készítik el, vagy értékesítik. A betegek sem ártatlanok persze: körülbelül 50 százalékuk nem az előírásoknak megfelelően veszi be a gyógyszereit dohányzás leszokás. Ez megnövelheti az antibiotikum rezisztenciát, így kevesebb antibiotikum lehet igazán hatásos. Aggasztó az is, hogy az elmúlt 25 évben nem fedeztek fel új antibiotikum osztályt – a kutatásokban történt erőfeszítések ellenére sem. Az antibiotikum rezisztencia nyugtalanító méreteket ölt az Európai Unió kórházaiban: évente 400.000 ember lesz fertőzött rezisztens baktérium törzs miatt és 25.000-en halnak meg a fertőzés következményeként hu.wikipedia.org. A probléma nemcsak rendkívüli egészségügyi következményekkel jár, hanem a gazdaságra is kedvezőtlenül hat: a rezisztens fertőzések kezelése ugyanis akár százszorosa lehet a szokványos kezelésének.

Antibiotikumot csak pontosan, szépen…

A WHO Európai Regionális Irodája nemrégiben megállapodást írt alá több partner intézettel annak érdekében, hogy felmérje, megfékezze és megelőzze az antibiotikum rezisztencia megjelenését és elterjedését az Európai Unió és az azon kívüli országokban is. Ezenkívül arra is felhívják a figyelmet, hogy valóban csak indokolt esetben, tehát baktériumfertőzések ellen használjuk őket – az orvosi előírások pontos betartása mellett.

Rate this post